Samonapajajuća teretana

Zamislite da trošite kalorije i stvarate energiju.

U kalifornijskoj teretani „Sacramento eco fitness“, otvorenoj 2015 godine, energiju stvaraju njeni članovi.

Okrećući pedale, ne usavršavaju samo svoje telo već i pretvaraju kinetičku energiju u vate. Biciikli na kojima se vežba poseduju mikro invertere, slične onima koji se nalaze u solarnim panelima i vetroturbinama. Energija koja se proizvede tokom treninga se skladišti u bateriju, nakon čega se koristi za napajanje frižidera, sijalica i slično.

Takođe, putem aplikacije članovi teretane mogu pratiti koliko su energije proizveli.

Zeleni startap

Već smo upoznati sa zabrinjavajućom statistikom količine plastičnog otpada i sa tim da brojke svakodnevno, nažalost, rastu. Tajvanski startap „100% Plant“ daje svoj doprinos zaštiti životne sredine kroz zeleno preduzetništvo.

Osnivač Huang Chien-chung, nakon proizvodnje bioragradivih slamčica izađenih od šećerne trske razrađuje ideju upotrebe bambusa u izradi posuđa. Pored toga, startap u saradnji sa Francuskom vinarijom radi i na razvoju proizvoda napravljenih od otpada od grožđa i otpada od žita.

Cilj ovog startapa je da se bori protiv zagađenja tako što će proizvoditi proizvode koji ne zagađuju okolinu na način na koji je ekološki prihvatljiv.

Eko-kozmetika

Kozmetička kompanija iz Ujedinjenog Kraljevsta – „Lush“ koristi kreativna i inovativna rešenja sa ciljem da ostavi što manji ekološki otisak na planetu.

Kako je održivost prioritet poslovanja, njihovi proizvodi, koji se nalaze u preko 700 prodavnica širom sveta, mogu se kupiti bez ambalaže. Kako izgleda i kako se koristi šampon iz „Lush naked“ linije pogledajte u sledećem videu.

U slučajevima kada je ambalaža, ipak, neophodna kompanija koristi onu izrađenu od recikliranih materijala.

Lush predano i kontinuirano radi i na smanjenju energije koju koristi u proizvodnji, transportu i prodaji.

Biciklizam i energija

Kreiran od strane „Siva Cycle“ kompanije – „Atom“ generator može napuniti bilo koji USB uređaj, uključujući telefon, kameru ili fotoaparat, a sve dok vozite svoj bicikl.

Proizvod je vodootporan, jednostavno se montira na bilo koji standardni biciklistički točak, i dok okrećete pedale generator puni bateriju. Čak i kada prestanete sa vožnjom, uređaj možete odvojiti, što znači da imate rezervnu bateriju.

Ovaj prenosivi obnovljivi izvor energije za ljubitelje biciklizma obezbeđuje uživanje u vožnji bez straha da se GPS pomoć isprazni ili omiljena pesma u slušalicama prestane.

Ekološka kesa

Osnovana 2014. godine kompanija „Avani Eco“ iz Indonezije, na čijem se čelu nalazi biolog Kevin Kumala, ima za cilj da kroz korišćenje tehnologije pruži rešenje u borbi protiv globalne plastične epidemije.

Misija ovog ekološki orijentisanog tima je da plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kojima je potrebno i do nekoliko stotina godina da se razgrade, zameni prirodnim materijalima, a sve to putem obnovljivih izvora energije.

Za razliku od uobičajene proizvodnje, alternativa se oslanja na obnovljive materijale kao što su kukuruz, soja ili u ovom slučaju koren povrća kasava i biljno ulje.

Ekološke kese izrađene od kasave dizajnirane su tako da se razgrađiju u periodu od nekoliko meseci i potpuno su netoksične.

O ostalim ekološkim proizvodima kompanije možete saznati OVDE.

 Izvor: Preuzeto sa https://www.weforum.org

Izvor: Preuzeto sa https://www.weforum.org

Biciklistička staza od plastike

Prva plastična biciklistička staza u svetu napravljena isključivo od recikliranih boca, čaša i plastičnih pakovanja otvorena je u holandskom gradu Zvole.

Izrađena od 500.000 plastičnih poklopaca i 218.000, plastičnih čaša, staza dugačka 30 metara ima za cilj smanjenje miliona tona odbačene plastike, i očekuje se da bude tri do pet puta izdržljivija od standardnih staza.

Ovaj pilot projekat, iza kojeg stoje idejni tvorci An Kudstal (Anne Koudstaal) i Simon Joritsma (Simon Jorritsma), predstavlja bitan korak prema održivim saobraćajnicama.

Staza sadrži senzore za praćenje performansi puta, uključujući temperaturu i broj biciklista koji je koriste, a takođe je dizajnirana tako da odvodi kišnicu.

Holandska vlada ulaže napore u ostvarenje cilja da do 2030. godine prepolovi upotrebu sirovina, kao i da ubrza primenu cirkularne ekonomije.

Otvaranje druge biciklističke staze očekuje se u novembru u selu Githorn, poznatom kao „Venecija Holandije“.

Priroda kao inspiracija

Sabri Ben-Achour je keramičar čije su umetničke kreacije nadahnute japanskom estetikom, zemljanim tonovima i zemljinom teksturom. Teži da stvara funkcionalnu grnčariju organske strukture.

U svojoj umetnosti koristi osobine i prirodne sile različitih materijala, sa ciljem da umanji ljudsko intervenisanje. Benova keramika ima poseban stil, a njegova inspiracija dolazi iz prirode.

Tokom svog rada razvio je sistem magnetne gline koja dodaje dubinu i nesavršenost njegovim delima, kao i tehniku poznatu kao „elektroformiranje“ koja stvara bakarne kristale formirajući prirodno oblikovanje. U narednom periodu u svoj rad planira da uključi i biljke.

Još radova ovog talentovanog umetnika možete pogledati na njegovom Instagram profilu.

Solarni roštilj

Jedan od najvećih zagađivača na svetu je prehrambena industrija, kao i način na koji se hrana priprema.

Osnivač „GoSun“ kompanije Patrik Ševrin (Patrick Sherwin), stručnjak za solarnu energiju okupio je mlade inženjere i dizajnere koji veruju u „zeleno“ kuvanje.

„GoSun“ solarni roštilji i rerne dizajnirani su da budu jednostavni, izdržljivi i mobilni.

Vakum između dva sloja tvrdog stakla predstavlja toplotnu izolaciju, održava temperaturu i tako omogućava spremanje hrane i po najhladnijem danu. Svetlost se apsorbuje i unutrašnjim slojem cevi i skladišti toplotu.

 Izvor: Preuzeto sa  https://www.gosun.co/

Izvor: Preuzeto sa https://www.gosun.co/


„GoSun“ želi da obezbedi ljubiteljima dobrog zalogaja način da kuvaju bez fosilnih goriva, uglja ili drveta.

Stolice iz kalupa

Jedan od najboljih svetskih, čuveni španski, restoran „El Celler de Can Roca“ teži smanjenju otpada kroz upotrebu ekološkog dizajna.

U cilju nultog otpada filozofije poslovanja, dugogodišnji saradnik restorana, dizajner Andre Karula (Andreu Carulla) pretvara materijale koje je gotovo nemoguće reciklirati u nameštaj.

„RR201“ stolice izrađene su od kutija od polistirena – jednog od najviše korišćenih plastičnih materijala koji se uglavnom upotrebljava kao zaštitna ambalaža. Kako bi se uštedela energija, ceo proces proizvodnje izvodi se ručno. Nakon čišćenja kutija, materijal se uz pomoč pare pakuje u kalupe. Poslednji korak predstavlja ekološki premaz koji čini stolice otpornim na spoljašnje uticaje.

 Izvor: Preuzeto sa  http://www.andreucarulla.com/

Stolice imaju višenamensku upotrebu (mogu da posluže i kao stočići), nisu teže od dva kilograma i koriste se u bašti restorana. Iako se proizvode pomoću kalupa, ipak, ne postoje dve potpuno iste stolice.

Prvo ograničeno izdanje stolica izloženo je na Milanskoj nedelji dizajna 2018.

„Zero Waste“

Termin „Zero Waste“, odnosno „Nulti otpad“, skovan je sedamdesetih godina i predstavlja filozofiju koja se odnosi na podsticanje redizajna životnog ciklusa resursa tako da se svi proizvodi ponovo koriste. Koncept je zamišljen tako da vodi obnovi ekosistema kroz promene sistema proizvodnje i distribucije. Podrazumeva više od eliminisanja otpada putem reciklaže i ponovne upotrebe i predstavlja kontinuirani rad na uklanjanju otpada.

Primena „nultog otpada“ kao životnog stila eliminiše značajne količine otpada u svetu i ima izuzetno pozitivne efekte na smanjenje ekološkog otiska.

Sve počinje odlukom.

Recimo, umesto jednokratnih brijača možete da koristite one sa zamenjivim uloškom; prilikom kupovine namirnica ponesite ceger i svoje posude; umesto brojnih hemijskih proizvoda namenjenih čišćenju doma koristite sirće i sodu bikarbonu.

Budite kreativni!

Energetski izazov

Kako će u narednim decenijama svetu biti potrebne velike količine energije za podmirenje potreba rastućeg stanovništva, neophodno je da ta energija dolazi iz obnovljivih izvora.

„New Energy Challenge 2018“ takmičenje  poziva evropske i izraelske startape da oblikuju nova ekološka tehnološka rešenja, u cilju uticanja na smanjenje emisija ugljen-dioksida. Inovativne tehnologije treba da ponude rešenja za tranziciju energije.

U finalu koje će se održati 18. oktobra u Amsterdamu, deset finalista predstaviće svoja rešenja stručnom žiriju. Neki od projekata podrazumevaju sisteme za skladištenje energije koja se može reciklirati, zatim sisteme za proizodnju energije u zavisnosti od lokalnih izvora, a koja se čuva u obliku vodonika nakon čega se koristi u vidu električne energije.

Bez plastičnog pakovanja

Kao deo svoje poslovne filozofije, „Ekoplaza Lab“ prodavnica zdrave hrane iz Amsterdama odlučila je da odbaci proizvode koji se pakuju u plastičnu ambalažu i ponudi potrošačima ekološku alternativu. U okviru prodavnice, kupci mogu da biraju između više od 700 proizvoda koji ne uključuju plastično pakovanje. Projekat je pokrenut u saradnji sa „A Plastic Planet“, britanskom organizacijom za zaštitu životne sredine.

Artikli si upakovani u biorazgradivi materijal napravljen od šećerne trske koji se razgrađuje za 12 nedelja. Takođe, kao ambalaža zastupljeno je i staklo koje se može beskrajno reciklirati.

 Izvor: Preuzeto sa  https://www.dezeen.com/

Izvor: Preuzeto sa https://www.dezeen.com/

Do kraja ove godine, lanac supermarketa „Ekoplaza“ planira da eliminiše plastiku sa svih svojih prodajnih mesta.

Održivi modni dizajn

Međunarodno takmičenje „Redress Design Award 2018“ u održivom dizajnu inspiriše modne dizajnere da svoj kreativni rad baziraju na održivim tehnikama proizvodnje. Tokom trajanja takmičenja učesnici prolaze edukacione cikluse o negativnim uticaja modne industrije na životnu sredinu. U saradnji sa više od 100 univerziteta širom sveta, dizajnerima se kroz praktično-teorijski rad približavaju održive metode dizajna u modi.

Finale je održano 6. septembra u Hong Kongu, gde se jedanaest finalista takmičilo za ovu prestižnu nagradu.

Takmičari imaju zadatak da dizajniraju kolekciju koja na neočekivane načine ponovo koriste već postojeći materijal, odnosno da uključe barem jednu od tri najvažnije tehnike održivog dizajna – nulti otpad, rekuperaciju i rekonstrukciju.

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja je Australijanka Tes Vitford (Tess Whitfort).

Kit iz Briža

Da tone plastičnog otpada, izvučenog iz okeana, mogu da se trasformišu u gigantski umetnički ekološki rad pokazao je bruklinski „StudioKCA“, pod vođstvom dvoje dizajnera Džejsona Klimoskog (Jason Klimoski) i Lesli Čang (Lesley Chang).

U saradnji sa volonterima iz „Hawaii Wildlife Fund“ i „Surfrider Foundation“, „StudioKCA" je četiri meseca uklanjao plastični otpad iz okeana i iskoristio ga za svoju skulpturu. Kit težak pet tona izlazi iz kanala i predstavlja fizički primer zašto moramo da promenimo način na koji koristimo i odlažemo plastiku.

 Izvor: Preuzeto sa  http://studiokca.com/

Izvor: Preuzeto sa http://studiokca.com/

 Izvor: Preuzeto sa  http://studiokca.com/

Izvor: Preuzeto sa http://studiokca.com/

Do 16. septembra 2018. godine, kit će stajati kao važan podsetnik na 150.000.000 tona plastičnog otpada koji i dalje pluta našim vodama.

Ekološki hotel

Održivo tropsko odmaralište „Cala Luna“, na Kostarici, postaje još „zelenije“. Cilj je da do 2019. godine u potpunosti pređe na koriščenje solarne energije, kao i da postane ugljenično neutralno.

Hotel „Cala Luna“ se trudi da zaštitu životne sredine uključi u sve segmente svog poslovanja. U tom smislu koristi LED svetla, biorazgradive toalete kao i ekološki prihvatljive slamčice izrađene od bambusa. Dizajn podrazumeva i korišćenje obnovljivih materijala, poput organskog recikliranog drveta. Gosti hotela na raspolaganju imaju bicikle, kako bi bez emitovanja zagađujućih čestica uživali u oblascima grada.

 Izvor: Preuzeto sa  https://calaluna.com/

Izvor: Preuzeto sa https://calaluna.com/

Osim toga, hotel vodi i farme koje omogućavaju gostima da saznaju više o organskim obrocima i aktivno je uključen u „zelenu“ zajednicu. U saradnji sa lokalnim organizacijama, učestvuje i u čišćenju okolnih plaža.

Obnovljive kazaljke

Misija francuske kompanije „Awake“ je da dokaže da postoji pametniji i održiviji način konzumiranja brendova, bez kompromisa kada je reč o dizajnu i kvalitetu.

Od početnog dizajna do proizvodnje – održivost je u središtvu svega. Čak je i mehanika sata inspirisana prirodom. Nema baterija. Energija sunca i kinetička energija (pokreti ruke/zgloba) čine sat funkcionalnim.

Postaknuta željom da smanji uticaj na životnu sredinu, kompanija u procesu proizvodnje koristi već postojeće materijale i zelene tehnologije, dok je u fokusu i maksimalno ograničenje transporta. Reciklirani čelik i plastični otpad prikupljen iz mora osnovni su materijali za izradu „Awake“ satova.

Solarni brod

Dugačak 31 metar, sa kapacitetom da primi 50 putnika, ekološki brod, „MS Turanor PlanetSolar“ izgrađen je 2010. godine u Kilu, u Nemačkoj, sa ciljem da obiđe svet  isključivo uz pomoć „zelene“ energije sunca.

Inicijator projekta, švajcarski inženjer Rafael Domjan (Rapfael Domjan) i glavni dizajner Kreg Lumes (Craig Loomes), želeli su da pošalju poruku u svet da je putovanje bez emitovanja štetnih gasova moguće.

Brod je prvi put isplovio Iz Monaka 27. septembra 2010. godine.

Preko 500 solarnih panela koji napajaju litijum-jonske baterije obezbedili su električnu energiju potrebnu za ovo neverovatno putovanje od 585 dana.

Pored postavljanja nekoliko Ginisovih rekorda, brod je 2013. oborio i sopstveni – obilazak sveta za četiri dana kraće nego tokom prvog putovanja.

Plastične slamčice su prošlost

Početkom jula ove godine, kompanija „Starbucks“ najavila je da će izbaciti plastične slamčice iz svoje ponude i ponuditi slamčice i posebno dizajnirane poklopce izrađene od obnovljivih materijala. Poklopci su trenutno dostupni u više od 8.000 prodavnica u SAD i Kanadi.

Kako plastični otpad predstavlja veliki svetski problem, pored „Starbucks-a“, i mnogi drugi lanci poput „McDonalds-a“ i „Dunkin' Donuts-a” rade na uklanjanju plastike iz svog poslovanja i pridružuju se ekološkoj borbi za zdraviju životnu sredinu.

 Izvor: Preuzeto sa:  https://www.starbucks.com/

Izvor: Preuzeto sa: https://www.starbucks.com/

Cilj „Starbucks-a“ je da u naredne dve godine sasvim ukine plastične slamčice, kao i da, u partnerstvu sa „Closed Loop Partners“, razvije čašu koja će se u potpunosti reciklirati.

Naočare od teksasa

Englesku kompaniju „Mosevic“ osnovala su dvojica prijatelja, Džek Spenser (Jack Spencer) i Aleks Bosvel (Alex Boswell). Ovi zaljubljenici u održivi dizajn veruju da se, uz malo kreativnog razmišljanja, svaki proizvod može dobiti na ekološki odgovoran način.

U stalnoj potrazi za smanjenjem negativnog uticaja na životnu sredinu, pronašli su način da daju novi život iznošenim farmerkama time što će ih pretvoriti u ramove naočara za sunce.

 Izvor: Preuzeto sa  https://mosevic.com/

Izvor: Preuzeto sa https://mosevic.com/

 Izvor: Preuzeto sa  https://mosevic.com/

Izvor: Preuzeto sa https://mosevic.com/

Proces proizvodnje se odvija u radionici gde se komadi tkanine presuju u kalupe sa posebnom smolom, kako bi se dobio čvrst materijal, koji je „Mosevic“ nazvao „Solid Denim“.

Svaki par naočara je unikatan i ručno se izrađuje.

Pored ramova, „Mosevic“ proizvodi i maske za telefone od recikliranog teksasa.

Biljna boca – to je taj osećaj

Od prve „Coca-Cola“ boce sa konturama, dizajnirane 1915. godine, do najnovijeg tehnološkog izuma ove kompanije prošlo je sto godina.

Na „Expo 2015” u Milanu, kompanija „Coca-Cola“ predstavila je prvu PET ekološku bocu pod nazivom „PlantBottle”, napravljenu u potpunosti od obnovljivih biljnih materijala.

Ova patentirana tehnologija pretvara prirodni šećer iz biljaka u sastojke za izradu PET ambalaža. Pakovanje izgleda, funkcioniše i reciklira se kao klasični PET.

 Izvor: Preuzeto sa:  https://www.coca-colacompany.com

Svoju tehnologiju „Coca-Cola“ je podelila i sa nekonkuretnim kompanija kao što su „Ford“ i „Heinz“.