Ekološki prsten

“Eco Wood Rings” prstenje ima ekološku i romantičnu priču.

Osnivači ovog brenda Stiv i Laura Sutherlend, želeli su verenički prsten koji neće “koštati“ planetu.

Sa zaštitom životne sredine na umu, u potrazi za zdravijom alternativom –

rođena je ideja za ručnom izradom prstenja od održivo uzgajanog ili odbačenog drveća i recikliranih materijala. Svaki prsten je unikatan i ostavlja klijentima mogućnost da kreiraju sa prirodnom.

Neke od modela možete pogledati na njihovom Instagram profilu.

Stolica od kartona

Nameštaj izrađen od kartona sve više dobija na popularnosti. Pored toga što dekorativno izgleda veoma originalno – istovremeno je i ekološki.

„Spiralna stolica“ (eng: Spiral Stool) kreirana od strane tima dizajnera sa sedištem na Tajvanu, izrađena je isključivo od recikliranog kartona. Zahvaljujući sistemu uklapanja nema potrebe za dodatnim materijalima, kao ni za korišćenjem lepka.

Osam komada međusobno povezanih kartonskih ploča mogu izdržati teret i do 100 kilograma.

Koje sve nagrade je osvojio ovaj kreativni tim možete pogledati OVDE.

Izvor: Preuzeto sa  http://misosoupdesign.com/test/

Eko četkica

Svake godine u otpadu završi preko pet miliona četkica za zube.

Osnovana 2013. godine u Švedskoj, od strane stomatologa „The Humble Co.“ kompanija vodi pravu revoluciju u proizvodnji proizvoda za ličnu higijenu. Ekološka proizvodnja, pakovanje i odlaganje uz najmanji mogući uticaj na životnu sredinu odlikuju poslovanje kompanije.

Četkice su izrađene od bambusa, koji osim što je biorazgradiv poznat je i po svom izuzetno brzom rastu, prirodno poseduje antibakterijska svojstva pa mu nisu potrebni pesticidi ili đubriva. Pakovanje je biorazgradivo i izrađeno od recikliranih materijala.

Svaka kupovina četkice finansira humanitarne projekte širom sveta.

Drveni sat

„WeWood“ drveni satovi dizajnirani su tako da prilikom njihove proizvodnje nema negativnih uticaja na životnu sredinu.

Prvi iz kolekcije izrađen je u Firenci 2010. godine u potpunosti bez toksičnih i veštačkih materijala. U izradi se koristi reciklirano drvo, a za svaki prodati sat „WeWood“, u saradnji sa neprofitnim organizacijama poput „Trees for the Future“ sadi drvo.

Program pošumljavanja započet je 2010. godine, a do sada je zasađeno preko 600.000 stabala širom sveta.

Tehnologija i ekologija

 „VItirover” roboti čuvaju životnu sredinu, dok kose travu između redova vinove loze.

Dizajnirani i proizvedeni u Francuskoj, roboti su opremljeni fotonaponskim ćelijama koje omogućavaju njihovo kretanje bez korišćenja goriva. Pomoću solarnog panela ova poljoprivredna autonomna mašina može da pređe 500 metara na čas. Putem aplikacije i ugrađenog GPS sistema, svaki vinar može jednostavno da kontroliše kretanje robota.

Takođe, roboti sadrže dodatne senzore na prednjoj strani i kose travu i korov bez oštećenja stabla.

Jestiva ekologija

Svima dobro poznata prehrambena, Švajcarska, kompanija „Nestle“ kroz svoje poslovanje želi da utiče na unapređenje kvaliteta života i doprinos zdravijoj budućnosti.

Kompanija je posvećena zaštiti životne sredine i teži nultom uticaju svog poslovanja na okolinu.

 „Nestle” koristi reciklirane materijale gde god je to moguće. Kompanija bira materijale sa nižim uticajem na životnu sredinu, kao što su materijali iz obnovljivih resursa. Takođe, poslovanje je usmereno i na poboljšanje upravljanja vodom u proizvodnji, kao i na postizanje nultog otpada.

Baterije od papira

Prototip ekološke baterije, kompanije „Sony“, kontruisane od papira namenjenog za reciklažu, zahvaljujući enzimima i vodi proizvodi energiju dovoljnu za pokretanje manjeg ventilatora.

Ova Japanska kompanija kontinuirano radi na zelenim principima. Koristi solarne energetske sisteme za sve svoje poslovne lokacije širom sveta.

U saradnji sa „RE100“ globalnom inicijativom za kompanije „Sony“ se obavezao da će do 2050. godine preći na 100% obnovljive izvore energije.

U videu možete pogledati „Road to Zero“ plan kompanije koji teži da postigne nulti uticaj na životnu sredinu.

Neobičan nameštaj

Mycelium + Timber je projekat dizajnera Sebastijana Koksa (Sebastian Cox) i Ninele Ivanove (Ninela Ivanov) koji su poznati po stvaranju inovativnih predmeta od održivih materijala.

Njihov najnoviji dizajnerski poduhvat predstavljaju stolice i lampe izrađene od odbačenog drveta i vrste gljiva Fomes fomentarius.

Materijalima koji se pakuju u kalupe potrebno je četiri do šest nedelja da preuzmu oblik, što rezultira nameštajem koji je izuzetno izdržljiv, otporan i ekološki prihvatljiv.

Gospodar prstenova

Jedno od najpoznatijih svetskih piva „Corona“ predstaviće početkom naredne godine prstenove za „six packs” izrađene od organskih materijala u Meksiku, u Tulumu – rodnom gradu brenda.

U saradnji sa organizacijom za zaštitu životne sredine „Parley for the Oceans“ kompanija radi na prelasku na ekološku ambalažu, kako bi pozitivno uticala na smanjenje otpada u svetu. Osim toga, projekat čišćenja plaža širom sveta, uvođenje edukacionih programa povodom povećanja svesti o zaštiti životne sredine predstavljaju samo neke od „zelenih“ napora ove kolaboracije.

Takođe, kompanije poput „Carlsburg“ i „Saltwater Brewing“ razvijaju svoja ekološki prihvatljiva pakovanja.

Samonapajajuća teretana

Zamislite da trošite kalorije i stvarate energiju.

U kalifornijskoj teretani „Sacramento eco fitness“, otvorenoj 2015 godine, energiju stvaraju njeni članovi.

Okrećući pedale, ne usavršavaju samo svoje telo već i pretvaraju kinetičku energiju u vate. Biciikli na kojima se vežba poseduju mikro invertere, slične onima koji se nalaze u solarnim panelima i vetroturbinama. Energija koja se proizvede tokom treninga se skladišti u bateriju, nakon čega se koristi za napajanje frižidera, sijalica i slično.

Takođe, putem aplikacije članovi teretane mogu pratiti koliko su energije proizveli.

Zeleni startap

Već smo upoznati sa zabrinjavajućom statistikom količine plastičnog otpada i sa tim da brojke svakodnevno, nažalost, rastu. Tajvanski startap „100% Plant“ daje svoj doprinos zaštiti životne sredine kroz zeleno preduzetništvo.

Osnivač Huang Chien-chung, nakon proizvodnje bioragradivih slamčica izađenih od šećerne trske razrađuje ideju upotrebe bambusa u izradi posuđa. Pored toga, startap u saradnji sa Francuskom vinarijom radi i na razvoju proizvoda napravljenih od otpada od grožđa i otpada od žita.

Cilj ovog startapa je da se bori protiv zagađenja tako što će proizvoditi proizvode koji ne zagađuju okolinu na način na koji je ekološki prihvatljiv.

Eko-kozmetika

Kozmetička kompanija iz Ujedinjenog Kraljevsta – „Lush“ koristi kreativna i inovativna rešenja sa ciljem da ostavi što manji ekološki otisak na planetu.

Kako je održivost prioritet poslovanja, njihovi proizvodi, koji se nalaze u preko 700 prodavnica širom sveta, mogu se kupiti bez ambalaže. Kako izgleda i kako se koristi šampon iz „Lush naked“ linije pogledajte u sledećem videu.

U slučajevima kada je ambalaža, ipak, neophodna kompanija koristi onu izrađenu od recikliranih materijala.

Lush predano i kontinuirano radi i na smanjenju energije koju koristi u proizvodnji, transportu i prodaji.

Biciklizam i energija

Kreiran od strane „Siva Cycle“ kompanije – „Atom“ generator može napuniti bilo koji USB uređaj, uključujući telefon, kameru ili fotoaparat, a sve dok vozite svoj bicikl.

Proizvod je vodootporan, jednostavno se montira na bilo koji standardni biciklistički točak, i dok okrećete pedale generator puni bateriju. Čak i kada prestanete sa vožnjom, uređaj možete odvojiti, što znači da imate rezervnu bateriju.

Ovaj prenosivi obnovljivi izvor energije za ljubitelje biciklizma obezbeđuje uživanje u vožnji bez straha da se GPS pomoć isprazni ili omiljena pesma u slušalicama prestane.

Ekološka kesa

Osnovana 2014. godine kompanija „Avani Eco“ iz Indonezije, na čijem se čelu nalazi biolog Kevin Kumala, ima za cilj da kroz korišćenje tehnologije pruži rešenje u borbi protiv globalne plastične epidemije.

Misija ovog ekološki orijentisanog tima je da plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kojima je potrebno i do nekoliko stotina godina da se razgrade, zameni prirodnim materijalima, a sve to putem obnovljivih izvora energije.

Za razliku od uobičajene proizvodnje, alternativa se oslanja na obnovljive materijale kao što su kukuruz, soja ili u ovom slučaju koren povrća kasava i biljno ulje.

Ekološke kese izrađene od kasave dizajnirane su tako da se razgrađiju u periodu od nekoliko meseci i potpuno su netoksične.

O ostalim ekološkim proizvodima kompanije možete saznati OVDE.

Izvor: Preuzeto sa https://www.weforum.org

Izvor: Preuzeto sa https://www.weforum.org

Biciklistička staza od plastike

Prva plastična biciklistička staza u svetu napravljena isključivo od recikliranih boca, čaša i plastičnih pakovanja otvorena je u holandskom gradu Zvole.

Izrađena od 500.000 plastičnih poklopaca i 218.000, plastičnih čaša, staza dugačka 30 metara ima za cilj smanjenje miliona tona odbačene plastike, i očekuje se da bude tri do pet puta izdržljivija od standardnih staza.

Ovaj pilot projekat, iza kojeg stoje idejni tvorci An Kudstal (Anne Koudstaal) i Simon Joritsma (Simon Jorritsma), predstavlja bitan korak prema održivim saobraćajnicama.

Staza sadrži senzore za praćenje performansi puta, uključujući temperaturu i broj biciklista koji je koriste, a takođe je dizajnirana tako da odvodi kišnicu.

Holandska vlada ulaže napore u ostvarenje cilja da do 2030. godine prepolovi upotrebu sirovina, kao i da ubrza primenu cirkularne ekonomije.

Otvaranje druge biciklističke staze očekuje se u novembru u selu Githorn, poznatom kao „Venecija Holandije“.

Priroda kao inspiracija

Sabri Ben-Achour je keramičar čije su umetničke kreacije nadahnute japanskom estetikom, zemljanim tonovima i zemljinom teksturom. Teži da stvara funkcionalnu grnčariju organske strukture.

U svojoj umetnosti koristi osobine i prirodne sile različitih materijala, sa ciljem da umanji ljudsko intervenisanje. Benova keramika ima poseban stil, a njegova inspiracija dolazi iz prirode.

Tokom svog rada razvio je sistem magnetne gline koja dodaje dubinu i nesavršenost njegovim delima, kao i tehniku poznatu kao „elektroformiranje“ koja stvara bakarne kristale formirajući prirodno oblikovanje. U narednom periodu u svoj rad planira da uključi i biljke.

Još radova ovog talentovanog umetnika možete pogledati na njegovom Instagram profilu.

Solarni roštilj

Jedan od najvećih zagađivača na svetu je prehrambena industrija, kao i način na koji se hrana priprema.

Osnivač „GoSun“ kompanije Patrik Ševrin (Patrick Sherwin), stručnjak za solarnu energiju okupio je mlade inženjere i dizajnere koji veruju u „zeleno“ kuvanje.

„GoSun“ solarni roštilji i rerne dizajnirani su da budu jednostavni, izdržljivi i mobilni.

Vakum između dva sloja tvrdog stakla predstavlja toplotnu izolaciju, održava temperaturu i tako omogućava spremanje hrane i po najhladnijem danu. Svetlost se apsorbuje i unutrašnjim slojem cevi i skladišti toplotu.

Izvor: Preuzeto sa  https://www.gosun.co/

Izvor: Preuzeto sa https://www.gosun.co/


„GoSun“ želi da obezbedi ljubiteljima dobrog zalogaja način da kuvaju bez fosilnih goriva, uglja ili drveta.

Stolice iz kalupa

Jedan od najboljih svetskih, čuveni španski, restoran „El Celler de Can Roca“ teži smanjenju otpada kroz upotrebu ekološkog dizajna.

U cilju nultog otpada filozofije poslovanja, dugogodišnji saradnik restorana, dizajner Andre Karula (Andreu Carulla) pretvara materijale koje je gotovo nemoguće reciklirati u nameštaj.

„RR201“ stolice izrađene su od kutija od polistirena – jednog od najviše korišćenih plastičnih materijala koji se uglavnom upotrebljava kao zaštitna ambalaža. Kako bi se uštedela energija, ceo proces proizvodnje izvodi se ručno. Nakon čišćenja kutija, materijal se uz pomoč pare pakuje u kalupe. Poslednji korak predstavlja ekološki premaz koji čini stolice otpornim na spoljašnje uticaje.

Izvor: Preuzeto sa  http://www.andreucarulla.com/

Stolice imaju višenamensku upotrebu (mogu da posluže i kao stočići), nisu teže od dva kilograma i koriste se u bašti restorana. Iako se proizvode pomoću kalupa, ipak, ne postoje dve potpuno iste stolice.

Prvo ograničeno izdanje stolica izloženo je na Milanskoj nedelji dizajna 2018.

„Zero Waste“

Termin „Zero Waste“, odnosno „Nulti otpad“, skovan je sedamdesetih godina i predstavlja filozofiju koja se odnosi na podsticanje redizajna životnog ciklusa resursa tako da se svi proizvodi ponovo koriste. Koncept je zamišljen tako da vodi obnovi ekosistema kroz promene sistema proizvodnje i distribucije. Podrazumeva više od eliminisanja otpada putem reciklaže i ponovne upotrebe i predstavlja kontinuirani rad na uklanjanju otpada.

Primena „nultog otpada“ kao životnog stila eliminiše značajne količine otpada u svetu i ima izuzetno pozitivne efekte na smanjenje ekološkog otiska.

Sve počinje odlukom.

Recimo, umesto jednokratnih brijača možete da koristite one sa zamenjivim uloškom; prilikom kupovine namirnica ponesite ceger i svoje posude; umesto brojnih hemijskih proizvoda namenjenih čišćenju doma koristite sirće i sodu bikarbonu.

Budite kreativni!

Energetski izazov

Kako će u narednim decenijama svetu biti potrebne velike količine energije za podmirenje potreba rastućeg stanovništva, neophodno je da ta energija dolazi iz obnovljivih izvora.

„New Energy Challenge 2018“ takmičenje  poziva evropske i izraelske startape da oblikuju nova ekološka tehnološka rešenja, u cilju uticanja na smanjenje emisija ugljen-dioksida. Inovativne tehnologije treba da ponude rešenja za tranziciju energije.

U finalu koje će se održati 18. oktobra u Amsterdamu, deset finalista predstaviće svoja rešenja stručnom žiriju. Neki od projekata podrazumevaju sisteme za skladištenje energije koja se može reciklirati, zatim sisteme za proizodnju energije u zavisnosti od lokalnih izvora, a koja se čuva u obliku vodonika nakon čega se koristi u vidu električne energije.