Praznično ulepšavanje

Ovih dana, ograda „Stattwerk” zgrade dobila je novo praznično ruho, koje su osmislili i izveli studenti digitalnih umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

O tome gde su našli inspiraciju i šta su hteli da postignu, pričali smo sa Ivanom, Milošem, Tamarom, Sarom, Markom, Janom i Aleksom.

stattwerk.jpg

Miloš Nikolić: „Glavna inspiracija za dizajn printa na ogradi bio nam je život biljaka, njihovo stanište i odnos koji one imaju sa svojom okolinom. Svaka biljka se bori za svoj prostor, za vidljivost, zarad nastavljanja svog života i života biotopa u kom se nalazi.“

Ivana Miljković: „Biotop je stanište čiji su žitelji međusobno vrlo snažno povezani i njihova dobrobit je zavisna od sklada u kom žive. Grad, dakle, jeste jedan takav biotop.”

Tamara Tasić: „Hteli smo da napravimo šumu različitih biljaka i stvorenja koja će biti u kontrastu sa „šumom” trenutnog stanja na Zelenom vencu.”

stattwerk.jpg
stattwerk.jpg

Jana Bjelica: „U „Stattwerk” zgradi smo videli arhitekturu kao osnovni i neposredni vid oblikovanja čovekove sredine, kao i jedan od najvažnijih faktora koji utiču na društveno ponašanje i način razmišljanja.”

Marko Granić: „Naš cilj je bio da jasnim vizuelnim jezikom ukažemo na „zelenu” transformaciju jednog zagađenog dela grada i podignemo svest o dobrobitima koje ona donosi.”

Sara Stošić: „Dizajn printa ograde samo je početak cele priče o zelenoj oazi koja raste iz betona i sivila.”

Aleksa Vitorović: „Gde god nađeš zgodna mesta, tu drvo posadi!/A drvo je blagodarno pa će da nagradi,/nagradiće izobiljem hlada, ploda svog,/nagradiće bilo tebe bilo brata tvog.