Struja „iz benča“

Da li ste nekada zapitali koliko energije trošite tokom treninga i da li je moguće tu energiju iskoristiti za proizvodnju električne energije?

Godine 2013, u Velikoj Britaniji je otvorena prva samonapajajuća teretana na svetu, koja se osvetljava električnom energijom koju proizvode korisnici teretane tokom vežbanja. Teretana je u trenutku otvaranja bila opremljena sa 42 sprave za vežbanje linije ARTIS®. Osim što u samom startu troše 30% manje od klasičnih sprava za vežbanje, zahvaljujući posebnim motorima i materijalima niskog trenja, svaka od njih može proizvesti i do 100 W struje po satu korišćenja.

Izvor: Preuzeto sa  https://picjumbo.com/

Izvor: Preuzeto sa https://picjumbo.com/

Kada korisnik počne sa vežbanjem, mašina se uključuje, koristeći za napajanje energiju koja se proizvodi tokom vežbanja. Struja koja se proizvede prvenstveno se koristi za napajanje mašina i displeja, a zatim se višak skladišti u ćelijama i vraća u sistem za snabdevanje zgrade.

Ovakve sprave mogu biti budućnost vežbanja, s obzirom na to da je reč o tehnologiji koja smanjuje potrošnju energije, reciklira i obnavlja je.