Struja „iz benča“

Da li ste nekada zapitali koliko energije trošite tokom treninga i da li je moguće tu energiju iskoristiti za proizvodnju električne energije?

Godine 2013, u Velikoj Britaniji je otvorena prva samonapajajuća teretana na svetu, koja se osvetljava električnom energijom koju proizvode korisnici teretane tokom vežbanja. Teretana je u trenutku otvaranja bila opremljena sa 42 sprave za vežbanje linije ARTIS®. Osim što u samom startu troše 30% manje od klasičnih sprava za vežbanje, zahvaljujući posebnim motorima i materijalima niskog trenja, svaka od njih može proizvesti i do 100 W struje po satu korišćenja.

Kada korisnik počne sa vežbanjem, mašina se uključuje, koristeći za napajanje energiju koja se proizvodi tokom vežbanja. Struja koja se proizvede prvenstveno se koristi za napajanje mašina i displeja, a zatim se višak skladišti u ćelijama i vraća u sistem za snabdevanje zgrade.

Ovakve sprave mogu biti budućnost vežbanja, s obzirom na to da je reč o tehnologiji koja smanjuje potrošnju energije, reciklira i obnavlja je.