Čistiji vazduh na saksiju od nas

Kako mnogobrojna istraživanja pokazuju, kvalitet vazduha koji svakodnevno udišemo u zatvorenim prostorijama nije najbolji za naše zdravlje. Ali to je lako promeniti, jer je rešenje samo na saksiju od nas!

Sobne biljke, pored toga što ulepšavaju svaki prostor u kome se nalaze, apsorbuju ugljen-dioksid, oslobađaju kiseonik i eliminišu značajne količine toksičnih čestica iz vazduha.

Evo nekoliko predloga za prave male prirodne filtere vazduha.

House plants

Zeleni ljiljan, hlorofitum ili pauk-biljka (Chlorophytum comosum) odlično upija otrove iz vazduha kao što su formaldehid (koji se nalazi u papirnim maramicama i sintetičkim vlaknima), ugljen-monoksid i benzen (koji se nalazi u izduvnim gasovima). Jedna saksija ove biljke može da prečisti prostor od 200 kvadratnih metara. Idealna za kancelarije.

Aloe vera upija formaldehid i višak ugljen-dioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru. Samo jedna saksija ima isti učinak kao devet bioloških prečišćivača vazduha.

Zlatni puzavac ili đavolji bršljan (Epipremnum aureum) je odičan izbor za prostorije u kojima se konzumiraju cigarete, jer filtrira duvanski dim. Takođe, čisti vazduh od benzena i formaldehida.

Bršljan (Hedera helix) uklanja 60% plesni iz vazduha za samo šest sati od stavljanja u prostor. Takođe, uništava i gljivice.

House plants

Ljiljan mira (Spathiphyllum) odlično filtrira otrove iz vazduha, kao što su benzen, formaldehid i trihloretilen. Takođe, prečišćava alkohole i aceton iz vazduha.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) poznat je kao biljka koja proizvodi najviše kiseonika, posebno noću, pa se preporučuje za spavaće sobe.

Fikus gumijevac (Ficus elastica) posebno je delotvoran u prečišćavanju vazduha od formaldehida. Takođe, uklanja štetne mikroorganizme i isparenja iz okruženja.

Kućna paprat (Nephrolepis exaltata) savršen je izbor za osobe koje imaju problema sa suvom kožom, jer pored toga što eliminiše različite tipove toksina, doprinosi i vlaženju vazduha. Idealna je za prostorije u kojima nema previše prirodne svetlosti.