„Zeleni“ preduzetnik: Bojan Slat

Kada sam imao 16 godina, ronio sam u Grčkoj i shvatio da sam video više plastičnog otpada nego riba.
— Bojan Slat (Boyan Slat), mladi holandski pronalazač i „zeleni“ preduzetnik

Sa svoje 23 godine, Bojan je već postigao mnogo toga. Najmlađi je dobitnik „Champions of the Earth“ – najvećeg priznanja za doprinos životnoj sredini, koje dodeljuje UN. Magazin „Forbes“ stavio ga je na listu najboljih preduzetnika i pronalazača do 30 godina starosti, dok ga je „Reader’s Digest“ proglasio Evropljaninom godine.

Rođen u Delftu, u Holandiji, Bojan je od malih nogu bio zainteresovan za inženjerstvo. Posle letovanja u Grčkoj i onoga što je tamo video, rešio je da se posveti problemu rešavanja plastičnog zagađenja okeana i 2013. godine je osnovao neprofitnu organizaciju „The Ocean Cleanup“.

„The Ocean Cleanup“ predstavlja pasivni sistem za sakupljanje otpada u okeanima, koristeći kretanje morskih struja. Prvi veliki zadatak koji predstoji ovom projektu biće smanjenje plastičnog otpada u „Great Pacific Garbage Patch-u“.

„Great Pacific Garbage Patch“ ili „veliko plutajuće đubrište Pacifika“, između Kalifornije i Havaja, devet puta je veće od površine države Srbije i predstavlja najveću deponiju plastike u okeanima.

Ideja je da se plutajući, cevasti jastuci, na koje se, u vodi, nastavljaju graničnici, postave u polukrug, prečnika jedan do dva kilometra. Morske struje bi nanosile plastični otpad, a jastuci i graničnici bi onemogućavali njegovo dalje kretanje. Odatle bi se otpad prikupljao i odnosio u reciklažne pogone. Dodatno, ovaj „plutajući“ sistem bio bi ankerovan sidrom sa balastom na dubini od oko 600 metara, kako bi se cela konstrukcija kretala zajedno sa plastikom, ali sporije, i na taj način efikasnije je „hvatala“.

Cilj je da se na „velikom plutajućem đubrištu Pacifika“ smanji količina plastičnog otpada za 50% u roku od pet godina.

Projekat je trenutno u fazi testiranja, a planiran početak uklanjanja plastičnog otpada na ovoj lokaciji predviđa se za 2018. godinu.

Magazin „TIME“ proglasio je „The Ocean Cleanup“ za jedan od 25 najboljih izuma 2015. godine.

Pratite i dalje impresivan Bojanov rad ovde