„Gras Garden“: „Zeleno“ je u trendu

Ovih dana, u saradnji sa kompanijom „Gras Garden” iz Beograda, postavljen je probni zeleni zid u „Stattwerk“ zgradi na Zelenom vencu, koji će omogućiti da se utvrdi efikasno korišćenje vode potrebno za održavanje zelenila na prvom soliteru sa zelenim fasadama u Srbiji.

O kompaniji i njenom timu, o trendovima koje donose u Srbiju, kao i o projektima na koje su najponosniji, razgovarali smo sa Katarinom Penonić, inženjerom pejzažne arhitekture u „Gras Garden-u".

 

Čime se „Gras Garden” bavi?

„Gras Garden” je preduzeće specijalizovano za projektovanje i izvođenje pejzažno-arhitektonskih projekata, od inicijalnog koncepta do izvedenog stanja, uz korišćenje savremenih metoda, materijala i mehanizacije.

Naša firma, takođe, već više od 20 godina poseduje sopstvenu proizvodnju – rasadnik koji se bavi proizvodnjom kvalitetnog sadnog materijala po evropskim standardima.

U svom dosadašnjem radu specijalizovali smo se i za dodatne usluge u projektovanju i uređenju zelenih površina, kao što su projektovanje i ugradnja automatskih zalivnih sistema, projektovanje spoljašnje rasvete, dizajn i izrada spoljašnjih žardinjera, projektovanje zelenih zidova i krovnih bašti.

Green garden
Grass garden

Koga sve imate u svom timu?

„Gras Garden” tim čine inženjeri pejzažne arhitekture, inženjeri urbanizma, kao i radnici obučeni za rad na podizanju i održavanju zelenih površina. Tim za projektovanje ima konstantnu saradnju sa timom za izvođenje i na taj način sprovodi ideju do realizacije. Kasnije, tim za održavanje nastavlja da se bavi realizovanim projektom, kako bi očuvao kvalitet i pomogao da zelena površina opstane i ostane što duže lepa.    

Koji su to svetski trendovi u pejzažnoj arhitekturi koje donosite na naše prostore?

U nastojanju da budemo u koraku sa svetskim trendovima u pejzažnoj arhitekturi i da kao struka prenesemo „zelene“ koncepte i na ovo tržište, delatnost firme smo proširili na vertikalni tip ozelenjavanja, odnosno na ozelenjavanje krovnih površina i ozelenjavanje fasada (zeleni zidovi). Postali smo ekskluzivni zastupnik kompanije „Vertical Field (VF)”, koja je pionir u dizajniranju i izradi panela za vertikalne bašte i zelene zidove u svetu. Radove na zelenim krovovima izvode naši inženjeri i radnici, koji su se dodatno usavršili obukom u kompaniji „ZinCo” u Nemačkoj, čije materijale ugrađujemo u zelene krovove, kako bismo garantovali kvalitet i dugotrajnost. Za održavanje zelenih površina koristimo inovativni sistem za navodnjavanje „Smart Garden Hub” izraelske kompanije „GreenIQ”, koja je lider u revoluciji pametnih uređaja za navodnjavanje.

Green wall

Na koje projekte ste najponosniji?

Kada su u pitanju zeleni zidovi, izdvojila bih zeleni zid koji smo izveli na krovu zgrade na Novom Beogradu zbog specifičnosti uslova na lokaciji. Pored izloženosti jakim vetrovima, direktnog i jakog sunca na krovu i ekstemnih uslova, zeleni zid i danas izgleda sveže, bujno i zeleno.

Green wall in Belgrade

Takođe, sa ponosom govorimo o zelenom krovu intenzivnog tipa na hotelu Radison Blu u Beogradu, koji je prvi krov u Srbiji sa sadnicama visokog drveća i visokog rastinja.

Green roof in Belgrade

Kako možemo da ulepšamo svoj gradski balkon?

Jednostavna paleta boja zelenih biljaka stvara osećaj prijatnosti i omekšava prostor. Ako želimo da unesemo malo boja, jednogodišnje sezonsko cveće je idealno, jer ne zahteva previše pažnje, a pruža puno lepote i mirisa.

Biljke možemo grupisati u saksije različitog oblika i materijala u zavisnosti od naših afiniteta. U poslednje vreme, mogu se naći saksije od PVC-a, koje su dizajnirane tako da se uklapaju u bilo koji prostor.