Zgrada „Energoprojekta“ odlikuje se nesumljivim kvalitetima istinske savremene arhitekture. U ovom ostvarenju došli su do izražaja osećanje za oblike, boje i proporcije i znalačka upotreba savremenih materijala. Ova zgrada je doprinos arhitektonskom uobličenju Beograda, značajan element njegove plastike, naročito kad se uzme u obzir doživljavanje grada u nailasku sa mosta.
— Časopis „Arhitektura urbanizam“, 1960.

Višespratnica na Zelenom vencu, danas poznata kao zgrada „Beobanke“, prvobitno je bila u vlasništvu „Energoprojekta“, koji ju je i sagradio za svoje potrebe 1960. godine. „Beobanka“ se tada nalazila u objektu do, u ulici Zeleni venac 16, gde se trenutno nalaze prostorije Poreske uprave.

Kompleks, izgrađen po projektu arhitektice Milice Šterić koji je osvojio prvu nagradu na internom konkursu, sastojao se iz tri segmenta: kule, nižeg objekta od pet spratova ispred, i objekta koji se više i ne posmatra kao deo ovog kompleksa - upravne zgrade u ulici Carice Milice 2. Ova tri objekta i danas, kao i dana kada su izgrađeni, funkcionišu kao jedna celina. Godine 1960. kula „Energoprojekta“ imala je prizemlje i 11 spratova, a naknadno su dozidana dva sprata u čeliku.

Fasada objekta ponudila je interesantno rešenje. Konstrukciju zgrade čini geometrijska mreža armirano-betonskih greda i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od stamenih zidova, dok je fasada bila napravljena tako da spolja nagoveštava vazdušastost unutrašnjeg prostora. U vreme izgradnje ovog objekta, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice. Iako objekat „Energoprojekta” nije zaista krasila zid zavesa, uz posebno projektovane detalje i prozore, upravo tako je izgledala. Mehanizam ovih prozora patentiran je pod imenom Milice Šterić.

Sve osobenosti i kvalitete ovog objekta prepoznala je i komisija „Sedmojulske nagrade za arhitekturu“ koju su činili Bogdan Bogdanović, Oliver Minić, Aleksandar Đorđević i Branko Bon.

Tek kada je „Energoprojekt“ izgradio novu zgradu za svoje potrebe, 1982. godine, u kulu na Zelenom vencu useljena je „Beobanka“, koja je tamo bila do 2002. godine, kada je otišla u stečaj.

Godinama je zgrada stajala prazna. U stanju u kojem je danas nalazi se od 2007. godine, kada je uklonjena fasada i zgrada ogoljena do konstrukcije, otkrivajući armiranobetonski skelet koji danas vidimo.

Sve do februara 2017. godine, odnosno do otvaranja naše kancelarije, bila je napuštena. Izgradnja upravo ovakve kancelarije imala je cilj da skrene pažnju na ovaj zaboravljeni biser arhitekture Beograda.

Zaista je zanimljivo što se posle toliko godina i burne istorije, ovaj objekat ponovo koristi u svojoj prvobitnoj nameni – kao arhitektonski i projektni biro.

 

SPOMENIK

Monument

Spomenik „Stvaralac” (ili „Projektant”), autorsko delo Radmile Budisavljević, smešten je na uglu ulica Zeleni venac i Carice Milice, ispred objekta nekadašnje poslovne zgrade „Energoprojekta“.

Na zasečenom ugaonom delu formiran je skver koji predstavlja integralni deo urbanističkog rešenja predmetnog objekta, a čiji centralni motiv predstavlja skulptura „Stvaralac”.

Spomenik je svojom tematikom neposredna asocijacija na poslovnu delatnost „Energoprojekta” – prvobitnog vlasnika zgrade.

Najverovatnije je postavljen neposredno nakon podizanja objekta, 1960. godine.