studija slučaja

 

POHVALA

Projekat kancelarije dobio je specijalnu pohvalu na Salonu arhitekture u kategoriji „Eksperiment i istraživanje”. Ovu međunarodnu manifestaciju, koja se po četrdeseti put održava u Beogradu, organizovao je Muzej primenjene umetnosti od 29. marta do 5. maja 2018. godine.

Hrabro, neuobičajeno, efektno i funkcionalno izveden kancelarijski prostor u skeletu napuštene nekadašnje zgrade Energoprojekta Milice Šterić na Zelenom vencu. Privlači pažnju prolaznika, intrigira, a i upozorava sa kakvim se nemarom odnosimo prema kućama koje spadaju u sam vrh novije arhitektonske baštine.

(Iz obrazloženja žirija)

commendation-salon-of-architecture.jpeg
 

INSPIRACIJA

Najveći pokretač arhitekata, najjača inspiracija kreativnog procesa, uvek je prostor. Prostor u kome se deluje. Prostor koji se oblikuje i preobražava u drugi prostor.

Ideja da se naš radni prostor nađe baš u okviru objekta „Beobanke” proistekla je iz neformalnog razgovora investitora i arhitekata o samoj građevini, kao i iz odabira lokacije za izradu projekta.

Imati arhitektonski biro na samom objektu za koji se radi projekat rekonstrukcije, za naš tim značilo je konstantno nadahnuće.  

Želeli smo da oživimo zgradu, da „probudimo džina“ i da mu podarimo prve otkucaje srca…  

 

FORMA

Naša kancelarija je instalacija u prostoru. Posmatramo je kao arhitektonski performans koji skreće pažnju i diže poglede slučajnih prolaznika.

Njen oblik je nastao kao kontrast postojećem objektu „Beobanke”, čija je zgrada projektovana u duhu savremene beogradske arhitekture iz perioda druge polovine prošlog veka. Ortogonalno, pravilno i simetrično. Od svih ovih načela se odstupilo u projektovanju našeg kancelarijskog prostora. Napravili smo asimetričnu formu koja podseća na srce.

S obzirom da je od zgrade ostao samo transparentni skelet, kao antipod tome, naša kreativna zamisao je bila da kancelarija bude netransparentna i zatvorena, ali sa staklenim površinama koje obezbeđuju dovoljnu količinu dnevnog svetla u radnom prostoru. Upravo ovakav kontrast u odnosu na postojeće ritmično ponavljanje betonske konstrukcije svuda oko nje, sprečio je da se kancelarija utopi u oblikovanje zgrade i doprineo da se ona izdvoji kao dominanta u prostoru. Crnu boju fasade smo odabrali kako bismo još jače naglasili njen volumen.

 

ENTERIJER

Nekoliko sekundi je potrebno da formirate mišljenje o nekoj osobi. Ni prostor nije drugačiji.

Naš prevashodni cilj prilikom dizajna enterijera bio je da stvorimo prijatno okruženje za rad. Želeli smo da nam kancelarija bude u potpunosti otvorena, bez suvišnih pregrada, prijatna, udobna i vedra.

Koristili smo samo prirodne materijale – pod i zidovi su od panela presovanog drveta sa podkonstrukcijom od drvene građe. Dekoracija prostora je u duhu jednostavnog dizajna koji smo popunili cvećem i arhitektonskim skicama projekata u razvoju. U prostoru za konsultacije i poslovne sastanke postavili smo stolove velikih dimenzija koji mogu da imaju funkciju konferencijskog stola, radnog stola ili stola za stoni-tenis.

Autor fotografija objekta: Nemanja Dačić