10.05.2018.

Naš arhitektonski tim predstavio je idejno rešenje za budući eko-centar na Zelenom vencu – prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenim fasadama u Srbiji. Rešenje karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu smeštenu u samom srcu Beograda.

Inspiracija za idejno rešenje proistekla je iz analize same lokacije – Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i, samim tim, i najzagađenijih delova grada. Zamisao našeg tima je da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni – kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu će doprineti garaža u našem objektu.

Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, a zelene fasade će zauzeti 2.737 kvadratnih metara. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi, ukupne površine 2.631 kvadratnih metara, takođe će biti zeleni.

Objekat će biti multifunkcionalan. Eco-hub – centar za edukaciju i praktično stručno usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika, zauzeće četiri etaže zgrade i sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko izložbenog prostora i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju „zelene“ ideje. „Stattwerk“ zgrada sadržaće i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama i organizacijama, kao i apart-hotel. U podnožju će se nalaziti garaža sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjači za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta previđen je za javni vidikovac i eko-restoran.

Naš kreativni koncept poručuje da je priroda veća od arhitekture. Ona se stalno menja – svako godišnje doba donosi novi izgled, a samim tim kroz promene prolazi i naša zgrada. U procesu stvaranja ovog rešenja prolazili smo kroz različite faze promišljanja. Od pluća grada, došli smo do zamisli „žive“ planine, koja predstavlja simbol održivog razvoja i može staviti Beograd na svetsku arhitektonsku mapu.