10.05.2018.

Naš arhitektonski tim predstavio je idejno rešenje za budući eko-centar na Zelenom vencu – prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenim fasadama u Srbiji. Rešenje karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu smeštenu u samom srcu Beograda.

Inspiracija za idejno rešenje proistekla je iz analize same lokacije – Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i, samim tim, i najzagađenijih delova grada. Zamisao našeg tima je da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni – kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu će doprineti garaža u našem objektu.

stattwerk-building.jpg

Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, a zelene fasade će zauzeti 2.737 kvadratnih metara. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi, ukupne površine 2.631 kvadratnih metara, takođe će biti zeleni.

stattwerk-building-terraces.jpg

Objekat će biti multifunkcionalan. Eco-hub – centar za edukaciju i praktično stručno usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika, zauzeće četiri etaže zgrade i sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko izložbenog prostora i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju „zelene“ ideje. „Stattwerk“ zgrada sadržaće i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama i organizacijama, kao i apart-hotel. U podnožju će se nalaziti garaža sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjači za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta previđen je za javni vidikovac i eko-restoran.

stattwerk-building-observation-deck.jpg

Naš kreativni koncept poručuje da je priroda veća od arhitekture. Ona se stalno menja – svako godišnje doba donosi novi izgled, a samim tim kroz promene prolazi i naša zgrada. U procesu stvaranja ovog rešenja prolazili smo kroz različite faze promišljanja. Od pluća grada, došli smo do zamisli „žive“ planine, koja predstavlja simbol održivog razvoja i može staviti Beograd na svetsku arhitektonsku mapu.

stattwerk-building-skyline.jpg
 

UPOZNAJTE „STATTWERK” EKO-CENTAR

zelene fasade

ENERGETSKA EFIKASNOST

komercijalni sadržaji

turistički sadržaji

 

MURAL

Jedan aprilski vikend, umetnica Jana Danilović iskoristila je da ukrasi prizemlje „Stattwerk“ zgrade velikim floralnim muralom.

 

17.04.2018.

Ogranak naše projektantske firme u Beogradu ugostio je delegaciju Baden-Vitemberga predvođenu predsednikom pokrajine Vinfridom Krečmanom (Winfried Kretschmann), a među članovima bio je i državni sekretar u pokrajinskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, klime i energetski sektor, dr Andre Bauman (Andre Baumann). „Stattwerk“ tim je ovom prilikom gostima iz Nemačke predstavio projekat prvog energetski efikasnog solitera sa zelenim fasadama u Srbiji, koji će biti realizovan na Zelenom vencu.

Projekat „Stattwerk“ zelenog solitera u Beogradu pobudio je pažnju stručne javnosti u matičnom Štutgartu, zbog čega je vlasnik kompanije Miraš Mirašević pozvan da bude član delegacije koju čini oko 100 privrednika iz Baden-Vitemberga, a koju predvodi Vinfrid Krečman. Predsednik jednog od ekonomski najuspešnijih evropskih regiona je sa delom delegacije posetio „Stattwerk“ kancelariju na Zelenom vencu i bliže se upoznao sa konceptom budućeg eko-centra.

„Zeleni ’Stattwerk’ soliter u Beogradu je ideja za budućnost. Ovaj projekat može postati simbol za podizanje svesti u oblasti životne sredine u Srbiji. Istovremeno svedoči o dobroj saradnji između Baden-Vitemberga i Beograda“, istakao je Vinfrid Krečman.

Sekretar u pokrajinskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, dr Bauman, je, prema sopstvenim rečima, oduševljen projektom „Stattwerk“ eko-centra. „Vertikalne bašte rashlađuju gradsku klimu, umanjuju buku i upijaju zagađujuće čestice iz vazduha. Imajući u vidu klimatske promene i sve više temperature u gradovima, potreba za ovakvim projektima je velika. ’Stattwerk’ zgrada će, zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, biti energetski samoodrživa. Ovde nastaje arhitektura budućnosti, koja je potrebna našim gradovima“, izjavio je dr Bauman i istakao značaj eco-hub-a koji će biti deo sadržaja „Stattwerk“ zgrade: „Eco-hub kao mesto budućih susreta startap kompanija i inicijativa može biti ključno mesto za energetsku efikasnost i održivi razvoj, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i šire.“