17. 04. 2018.

POSETA DELEGACIJE VINFRIDA KREČMANA

„Stattwerk Beograd“ ugostio je delegaciju Baden Vitemberga predvođenu predsednikom pokrajine Vinfridom Krečmanom (Winfried Kretschmann), a među članovima bio je i državni sekretar u pokrajinskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, klime i energetski sektor, dr Andre Bauman (Andre Baumann). „Stattwerk“ tim je ovom prilikom gostima iz Nemačke predstavio projekat prvog energetski efikasnog solitera sa zelenim fasadama u Srbiji, koji će biti realizovan na Zelenom vencu.

Projekat „Stattwerk“ zelenog solitera u Beogradu pobudio je pažnju stručne javnosti u matičnom Štutgartu, zbog čega je vlasnik kompanije Miraš Mirašević pozvan da bude član delegacije koju čini oko 100 privrednika iz Baden Vitemberga, a koju predvodi Vinfrid Krečman. Predsednik jednog od ekonomski najuspešnijih evropskih regiona je sa delom delegacije posetio „Stattwerk“ kancelariju na Zelenom vencu i bliže se upoznao sa konceptom budućeg eko-centra.

„Zeleni ’Stattwerk’ soliter u Beogradu je ideja za budućnost. Ovaj projekat može postati simbol za podizanje svesti u oblasti životne sredine u Srbiji. Istovremeno svedoči o dobroj saradnji između Baden Vitemberga i Beograda“, istakao je Vinfrid Krečman.

Sekretar u pokrajinskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, dr Bauman, je, prema sopstvenim rečima, oduševljen projektom „Stattwerk“ eko-centra. „Vertikalne bašte rashlađuju gradsku klimu, umanjuju buku i upijaju zagađujuće čestice iz vazduha. Imajući u vidu klimatske promene i sve više temperature u gradovima, potreba za ovakvim projektima je velika. ’Stattwerk’ zgrada će, zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, biti energetski samoodrživa. Ovde nastaje arhitektura budućnosti, koja je potrebna našim gradovima“, izjavio je dr Bauman i istakao značaj eco-hub-a koji će biti deo sadržaja „Stattwerk“ zgrade: „Eco-hub kao mesto budućih susreta startap kompanija i inicijativa može biti ključno mesto za energetsku efikasnost i održivi razvoj, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i šire.“


ZELENE FASADE


ENERGETSKA EFIKASNOST


KOMERCIJALNI SADRŽAJI ZGRADE


TURISTIČKI SADRŽAJI ZGRADE